Vprašajte
strokovnjaka
059 230 961
Prijava

Keratokonus

Keratokonus

Keratokonus je degenerativna bolezen roženice, pri kateri se roženica tanjša in ima nepravilno stožčasto obliko. Ko bolezen napreduje, postaja roženica vedno bolj tanjša in izbočena. Zaradi nepravilne oblike je svetlobi, ki vstopa v oko, onemogočeno, da bi se pravilno usmerila na mrežnico. Posledica je popačenje vida in s tem slabša kakovost le-tega.

Vzrok za nastanek keratokonusa ni znan. Obstajajo številni dejavniki, ki pospešijo razvoj bolezni: dedna nagnjenost, pogoste alergije in s tem drgnjenje oči, bolezni vezivnega tkiva, hormonske spremembe, nekatera zdravila. Keratokonus se pogosto diagnosticira v kombinaciji z drugimi genetskimi motnjami (Downov sindrom).

Najpogosteje se bolezen pojavi med 15. in 35. letom starosti ter z leti postaja izrazitejša. V zgodnji fazi bolnik za težavo sploh ne ve, slab vid rešuje z uporabo očal ali mehkih kontaktnih leč. V tej fazi se navadno pojavi blaga kratkovidnost in astigmatizem. Ta oblika keratokonusa je najpogostejša in se velikokrat odkrije naključno. Ko bolezen napreduje, se roženica vedno bolj tanjša, predpišejo se poltrde kontaktne leče, ki vzdržujejo pravilno obliko roženice in tako vid zadovoljivo popravijo. V kolikor pa je obolenje že preveč napredovalo, je potrebna transplantacija roženice.

Hitrost napredovanja bolezni lahko od posameznika do posameznika variira. Običajno je vid na enem očesu izrazito slabši in takrat se pacienti odločijo za pregled pri oftalmologu.

Najzanesljivejši preiskavi, s katerima ugotovimo keratokonus, sta topografija in pahimetrija. Slednja prikazuje debelino roženice, topografija pa pokaže, kakšna je ukrivljenost površine roženice. Pred samo preiskavo pacient ne sme nositi kontaktnih leč vsaj en teden; to je pomembno zaradi natančnih meritev. Ko je bolezen diagnosticirana, je priporočljivo preiskave ponavljati in slediti poteku bolezni.

Najnovejša kirurška metoda zdravljenja keratokonusa je tako imenovan Cross-linking, ki zaustavi napredovanje bolezni. Cilj posega je povečati stopnjo mreženja oziroma povezovanja kolagena v roženico, da bi se ponovno vzpostavila potrebna stabilnost. Cross- linking metoda je varna, izvaja se ambulantno, z uporabo anestetika, v obliki kapljic za oči. Delno se odstrani epitel, nato pa se s pomočjo UVA žarkov in kapljic riboflavina sproži kemijska reakcija, pri kateri se pričnejo tvoriti nove prečne povezave med kolagenskimi vlakni v roženici. Ker se 90% sevanja absorbira v roženici, ni nevarnosti za lečo oziroma mrežnico očesa. Čas sevanja je okoli 30 minut. Pacient leži na hrbtu, njegov pogled pa je usmerjen v ciljno svetlobo. Zaradi uporab anestetičnih kapljic za oči, je poseg popolnoma brez bolečin. Vid je po posegu nekaj časa meglen, lahko se pojavi tudi rdečina v očesu.

Za uspešno zdravljenje pa je prav tako pomembna pravilna prehrana, uživanje velike količine tekočine ter veliko vitaminov.

 

na vrh strani
Iskanje
Vse o očeh in vidu.
Kliknite in preberite. Če česa ne najdete nas vprašajte.
Ste primeren kandidat za ICL VISIAN lečo?
Preverite tukaj
Članki
Vprašajte
Videoteka
Metode